torstai 4. syyskuuta 2014

Tutustuimme suuryrityksen Fortumilla

2.9. teimme vierailun Espoon yrityskeskittymään Keilaniemeen, jossa meidät ottivat vastaan energiayhtiö Fortumin markkinoinnista ja kestävästä kehityksestä vastaavat Tero Era ja Marika Korpilaakso.

Era tarjosi meille ensin yleiskatsauksen Fortumin toimintoihin. Kyse on todella kansainvälisestä yrityksestä, jolla on toimintoja Pohjoismaiden ja Baltian lisäksi myös mm. Puolassa, Venäjällä ja Intiassa. Esimerkiksi yhtiön työntekijöistä peräti 40 prosenttia on Venäjällä. Yhtiön suurin omistaja on hieman yli puolikkaan osuudella Suomen valtio. Tänä vuonna toteutuneen sähkönsiirron myynnin jälkeen yhtiö keskittyy sähkön ja lämmön tuotantoon ja myyntiin. Sähkönmyynti tapahtuu pohjoismaisen sähköpörssin kautta. Era spekuloi, olisiko mahdollista, että tulevaisuudessa markkina on Euroopan laajuinen. Esityksessä painottui kovasti Fortumin sloganin mukainen painotus tulevaisuuden energiantuotannon ratkaisuihin. Tavoitteena on siirtyä kohti päästötöntä tuotantoa ja ehtymättömien resursseja eli ns. aurinkotalouteen. Jo nyt 88 prosenttia Fortumin EU-alueen sähköntuotannosta on hiilidioksidipäästötöntä mutta Venäjän tuotanto rumentaa kokonaislukuja. Esimerkkeinä kotimaisista projekteista Era mainitsi Järvenpäähän nousseen upouuden risunpolttolaitoksen sekä sähköautojen latauspisteet.

Korpilaakso jakoi yhtiön kestävän kehityksen toiminnot kolmeen osaan: ympäristövastuuseen, taloudelliseen vastuuseen ja sosiaaliseen vastuuseen. Hän korosti, että jos taloudellisesta vastuusta eli tuloksen teosta ei huolehdita, eivät kaksi muutakaan osa-aluetta voi olla kovin hyvällä tolalla. Yhtiö tekee kaikille uusille investoinneilleen keke-arvion. Lisäksi se on vuodesta 2012 lähtien auditoinut riskitoimittajiaan. Tässä työsarkaa riittää, sillä Fortumilla on yhteensä peräti 13 000 toimittajaa. Yhtiön ympäristövaikutuksista tärkein on tietenkin ilmastonmuutos, mutta Korpilaakso nosti korostetusti esiin myös sosiaalisen vastuun ja etenkin työturvallisuuden merkityksen. Lopuksi hän totesi, että raportoinnissa on luonnollisesti tärkeää kertoa myös epäonnistumisista. Fortumin kestävän kehityksen raporttiin voi tutustua yhtiön verkkosivuilla. Vierailulle osallistumattomat voisivatkin sen pohjalta arvioida tänne, millä kestävän kehityksen alueilla yritys on mielestänne toiminut parhaiten. Muut voisivat kommentoida, mikä vierailusta erityisesti jäi mieleen.

Aino M.



8 kommenttia:

  1. Yllätyin siitä, kuinka maailmanlaajuisesti toimiva yritys Fortum on. Mielenkiintoista oli myös se, miten yritys pyrkii huomioimaan kestävän kehityksen toiminnassaan.

    Vilma

    VastaaPoista
  2. Oli mielenkiintoista saada tietää kuinka paljon eri puolia Fortumin toimintaan kuuluu. Myös se kuinka laajalle levittäytynyttä Fortumin toiminta maailmalla on, tuli minulle yllätyksenä.

    Janika

    VastaaPoista
  3. Tosi mukava oli käydä siellä!

    Tommi

    VastaaPoista
  4. Kiinnostavaa kuunnella ja nähdä Fortumin työympäristöä. Pulla oli myös hyvää :)

    Juho

    VastaaPoista
  5. Mielestäni Fortum on onnistunut taloudellisen vastuun osa-alueella parhaiten, koska se on suurin sähkönjakelija Suomessa ja se on menestynyt Suomessa ja ulkomailla mainiosti. Taloudellisen vastuun tarkoitus on pitää yllä vahvaa kilpailukykyä ja varmistaa tulevaisuuden menestys. Tässä tavoitteessa Fortum on pysynyt.

    Ympäristö vastuu on myös hyvällä mallilla ja Fortum kehittää koko ajan uusia ideoita päästöjen vähentämiseen. Vielä ei kuitenkaan olla parhaassa mahdollisessa tilanteessa.

    Sosiaalinen vastuu on Fortumilla huonolla mallilla, koska asiakastyytyväisyys on huonoa. Tätä kuitenkin yritetään parantaa tulevaisuudessa. Fortumin urakoitsijoilla on tapahtunut pari kuolemantapausta, mikä vähentää sosiaalisen vastuun toimivuutta.

    Tytti

    VastaaPoista
  6. Oli mielenkiintoista kuulla tarkempaa tietoa Fortumista.

    Otso

    VastaaPoista
  7. Mieleeni vierailusta jäi erityisesti Fortumin pyrkimykset vähentää hiilidioksidipäästöistä sähköntuotantoa ja lisätä esimerkiksi sähköautojen latauspisteitä.

    Johannes

    VastaaPoista
  8. Fortumin tulevaisuuden liike-ideat olivat mielenkiintoisia ja kekseliäitä. Esiintyminen oli hyvin organisoitu.

    Niko

    VastaaPoista