torstai 11. syyskuuta 2014

Energiataloudesta ja rekrytoinneista

Keskiviikkona 10.9. tunnillamme vierailivat Heikki Rostila ja Marie Styf-Mannonen Arandurilta ja Caverionilta. Caverion on todellinen suuryritys, joka erkaantui hiljan rakennusliike YIT:stä. Arandur puolestaan on yhtiö, jolta Espoon kaupunki on tilannut Kuninkaantien kiinteistön elinkaarimallilla. Mallissa Caverionin, Sodexhon ja NCC:n yhteisyritys Arandur on rakentanut kiinteistön ja vastaa kaikista sen palveluista ja kunnossapidosta 25 vuoden vuokra-ajan.

Arandurin toimitusjohtaja Rostila kertoi paljon kiinteistöjen energiansäästömahdollisuuksista. EU:n tavoitteena on 80 prosentin päästövähennys vuoden 1990 tasosta vuoteen 2050 mennessä. Suomessa kiinteistöjen osuus energiankulutuksesta on merkittävä ja tukee vain kasvamaan teollisuuden osuuden hiipuessa. Niinpä kiinteistöjen osuus myös säästötalkoissa tulee olemaan merkittävä. Direktiivien lisäksi säästöihin kannustaa myös viime vuosina reilusti nousseet sähkön ja kaasun hinnat. Sähkö on Suomessa edelleen eurooppalaisessa vertailussa suhteellisen edullista, mikä tarkoittaa vain lisää hinnannousupaineita, jos sähköpörssistä joskus tehdään EU:n laajuinen. Toisaalta Yhdysvalloissa sähkö on huomattavasti edullisempaa kuin EU:ssa, mikä on merkittävä kilpailukykytekijä.

Rostilan pääviesti oli, että asiantuntijan vierailu säästää kiinteistön energiankulutuksesta ja siis myös sähkölaskusta helposti kymmenen prosenttia. Energiainvestoinnin tuottosuhde on siis todella hyvä verrattuna moniin perinteisiin sijoituskohteisiin. Herääkin kysymys, miksei energiainvestointeja tehdä nykyistä enempää.

Henkilöstöpäällikkö Styf-Mannonen kertoi rekrytointiprosessista ja henkilöstön palkitsemisesta. Hän jakoi rekrytoinnin kahdeksaan vaiheeseen: tarpeen määrittelyyn, hakuilmoitukseen ja hakukanaviin, hakuaikaan ja tiedusteluihin vastaamiseen, hakemusten käsittelyyn, haastatteluun ja mahdollisiin henkilöarviointeihin, valintapäätöksen ja työsuhteen solmimiseen, kaikille hakijoille tiedottamiseen ja uuden työntekijän perehdyttämisen. Yhtenä hyvänä rekrytointikanavana Styf-Mannonen mainitsi työntekijöiden rekrypalkkion, jonka voi saada rekrytointiin johtavasta vinkistä. Erityisen tärkeänä työnantajakuvan kannalta hän piti kaikille hakijoille tiedottamista prosessin kaikissa vaiheissa.

Palkitsemisesta puhuessaan Styf-Mannonen korosti, että palkitseminen voi olla myös aineetonta, esimerkiksi palautetta, arvostusta, työn sisältöä jne. Itse asiassa raha ei pitkällä aikavälillä motivoi työntekijöitä juurikaan.

Aino M.

8 kommenttia:

  1. Mielestäni rekrytointi oli mielenkiintoinen aihe ja oli kiva kuulla erilaisista palkitsemistavoista. :)

    Vilma

    VastaaPoista
  2. Oli mukavaa, että esitykset olivat niin erilaisista näkökulmista. Olisin ehkä toivonut lisää tietoa nimenomaan projektiyhtiön toiminnasta ja periaatteista, sillä siitä on välillä vaikeaa saada tietoa.

    - Emma

    VastaaPoista
  3. Kiva että kiinteistöalalla otetaan energian säästäminen huomioon.
    Tytti

    VastaaPoista
  4. Aihe oli mielenkiintoinen. Oli kiinnostavaa myös nähdä minne menee tieto jos koulussa tapahtuu joitakin "vikailmoituksia".

    Juho

    VastaaPoista
  5. Oli mielenkiintoista kuulla kiinteistöjen energiatehokkuudesta ja henkilöstön palkitsemisesta.

    Johannes

    VastaaPoista
  6. Esityksessä oli mielenkiintoisia kaavioita mm. sähkön hinnan kehityksestä.

    Joonatan

    VastaaPoista
  7. Olimukavaa saada tietää, kuka hoitaa koulurakennuksen energia- ja sähkölaitteiden toimintaa ja huoltoa.

    Niko

    VastaaPoista
  8. Mukavaa että kurssilla oli pieni tujaus energiapoliittisia näkymiäkin, vaikkeivat ne niin olennaisesti edustakaan kurssin sisältöjä OP

    VastaaPoista