torstai 4. syyskuuta 2014

Freetoimittajuuden iloista ja suruista

Maanantaina 1.9. tunnillamme vieraili freelancetoimittaja ja Freet ry:n hallituksen jäsen Tiina Ruulio. Toimittajuus alana on kovassa murroksessa ja viime vuosina on ollut paljon uutisia toimittajien irtisanomisista. Ruulio oli kuitenkin tulevaisuuden suhteen positiivisella mielellä - laadukasta toimituksellista sisältöä tarvitaan aina. Muutokset ovat kuitenkin tarkoittaneet sitä, että yhä useampi toimittaja joutuu joko omasta halustaan tai pakon edessä toimimaan yksityisyrittäjänä eli freetoimittajana.

Ruulio oli sitä mieltä, että toimittajan urasta haaveilevan kannattaa aina opiskella ja hankkia mahdollisimman laaja yleissivistys. Sen sijaan koulutuksen ei ole pakko olla juuri toimittajakoulusta. Ruulio itse on toiminut myös vakitoimittajana lehtitalossa, mutta hänen mukaansa mielenkiinto pysyy  paremmin yllä, kun tekee monelle ja monenlaista. Freetoimittajalta vaaditaan ainakin itsekuria, epävarmuuden sietokykyä, ideoita ja yhteistyökykyä.

Ruulio kertoi myös toimittajuuden uusista muodoista, joihin kuuluu vaikkapa bloggaaminen. Ruulio itse on tehnyt paljon erilaisia kokonaisjulkaisuja yhdessä esimerkiksi graafikoiden ja valokuvaajien kanssa - free voi olla jopa päätoimittaja.

Yrittäjyyden huonommista puolista Ruulio nosti esiin byrokratian. Yksinyrittäjä joutuu tekemään mm. kirjanpidollisesti samat asiat kuin suurempikin yritys. Myös yrittäjien eläkemaksujärjestelmää eli YEL:iä Ruulio piti huonona järjestelmänä. Harvalla on varaa maksaa itselleen suositusten mukaista maksua ja sosiaaliturva jää näin huonoksi.

Yhteenvetona voisi sanoa, että Ruulio korosti esityksessään hyvin samanlaisia asioita kuin edellinen yrittäjävieraamme Isberg - verkostoituminen ja yhteishankkeet ovat avainasemassa, jos yrittäjänä mielii menestyä.

Aino M.

5 kommenttia:

  1. Vierailu antoi laajan kuvan erilaisista yritystavoista, jotka voivat liittyä kirjoittamiseen ja erilaisiin lehtijuttuihin. Ruulio piti itseään kuitenkin aika kovana tekijänä näissä asioissa, mutta eihän kukaan edes ollut kuullut koko naisesta, tai lehdistä joihin hän oli kirjoittanut tai tuonut mukanaan. Muuten ihan hauska ja räväkkä täti ikäisekseen.

    Ville

    VastaaPoista
  2. Aika samoilla linjoilla Villen kanssa koko tekstistä. Pirteä nainen

    Juho

    VastaaPoista
  3. Villen kanssa aika lailla samaa mieltä. Piristävä esitys oli kaiken kaikkiaan.

    Tommi

    VastaaPoista
  4. Todella mieleenpainuva vierailu.

    Joonatan

    VastaaPoista
  5. Pidin Tiinan eläytymisestä esiintymiseen. Vierailu oli sitä kautta hyvin mieleenpainuva.

    Niko

    VastaaPoista