lauantai 20. syyskuuta 2014

Jäätelön tekeminen kuulosti hauskalta ammatilta

Perjantaina 19.9. kurssillamme vieraili yksi 3 Kaveria -jäätelötehtaan yrittäjistä Heikki Huotari. Hän kertoi hyvin elävästi ja innostavasti jäätelötehtaan lyhyestä mutta menestyksekkäästä historiasta.

Huotari kertoi saaneensa ensimmäisen kosketuksensa yrittäjyyteen ollessaan kesätöissä sahalla, jossa ihaili omistajan yrittäjäasennetta. Itse Huotari on työskennellyt aiemmin sekä palkkatöissä että yrittäjänä mutta kokee yrittäjyyden sopivan itselleen paremmin: toki yrittäjänä joutuu tekemään paljon töitä, mutta myös päätäntävaltaa on enemmän.

Huotari mietti sopivaa liikeideaa kahden ystävänsä kanssa pari vuotta sitten ja jäätelön tekeminen kuulosti kaikista sellaiselta ammatilta, jossa hyviä päiviä olisi luvassa enemmän kuin huonoja. Aiempaa kokemusta jäätelön tekemisestä ei kolmikosta ollut kenelläkään. Heistä kuitenkin tuntui siltä, että markkinoilla voisi olla kysyntää pienelle jäätelönvalmistajalle, koska Suomen markkinoita hallitsee kaksi kansainvälistä jäätelöjättiä. Yrityksen on aina tärkeää erottautua jotenkin markkinoilla jo olevista kilpailijoista ja 3 kaverin ideana oli alusta alkaen tehdä jäätelöä mahdollisimman laadukkaista, perinteisistä ja kotimaisista raaka-aineista.

Huotari keroi monia hauskoja esimerkkejä siitä, kuinka monenlaisiin käytännön töihin aloitteleva yrittäjä voi joutua. Jäätelöpurkkien erottuvaa väriä testattiin ostamalla erilaisia maaleja rautakaupasta ja tarkastelemalla erilaisia vaihtoehtoja kaupan pakastealtaassa. Makuja taas testattiin tuttavan tuttavien avulla yrittäjän olohuoneessa. Kun toiminta vihdoin puolitoista vuotta sitten käynnistyi, oli menestys miltei välitöntä. Ensimmäisessä maistatustilaisuudessa jäätelöä osti joka kahdeksas kaupassa päivän aikana käynyt asiakas ja pian maistatuksia ja haastatteluja haluttiin kaikkialle. Maistatukset ovatkin säilyneet yrityksen tärkeimpänä markkinointikanavana.

Yrittäjyydestä haaveilevalle tai tuoreelle yrittäjälle Huotarilla oli monia käytännön vinkkejä. Hän suositteli, että yrittämään kannattaa lähteä mahdollisimman nuorena, kun intoa vielä riittää. Aina löytyy ihmisiä, joilta voi kysyä apua, jos ei itse vielä osaa tai tiedä jotain. Alkuvaihetta varten on hyvä olla omia säästöjä, koska pankista on vaikea saada lainaa ilman vakuuksia. Myös leasing-ratkaisut auttavat alkuinvestoinneissa. Byrokratiaa yrittäjä joutuu kohtaamaan kohtuullisen paljon ja lupa-asiat rajoittavat monia hyviä ideoita. Esimerkkeinä Huotari kertoi, ettei kiertävän jäätelöautokioskin perustamista ole sallittu ja että makeisveron maksamisesta löytyy lakipykälä jos toinenkin. Yrittämiseen liittyy toki aina riskejä, mutta Huotari kehotti olemaan niiden edessä rohkea, joskaan tyhmänrohkeaksi ei kannata ryhtyä.

Aino M.

10 kommenttia:

  1. Hauska ja mielenkiintoinen vierailu!
    Tytti

    VastaaPoista
  2. Oli mielenkiintoista kuulla, miten kolmikko oli päätynyt valmistamaan jäätelöä vaikkei heillä ollut kellään siitä aikaisempaa kokemusta. Perustamiseen liittyneet pienet yksityiskohdat, kuten purkkien maalaus ja maistiaisillat olivat hauskoja.

    Vilma

    VastaaPoista
  3. Tosi mielenkiintoinen vierailu!

    Tommi

    VastaaPoista
  4. Tämä oli ehkäpä kurssin mielenkiintoisin vierailu, vaikka emme saaneetkaan jäätelöä :)

    Severiina

    VastaaPoista
  5. Vierailu oli mielenkiintoinen ja hauska. Ei tylsistynyt kertaakaan. Jäätelön puuttuminen kuitenkin vähän jäi nakertamaan...

    Juho

    VastaaPoista
  6. Paras vieras kurssin aikana.

    Joonatan

    VastaaPoista
  7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  8. Yrityksen taustatarina oli mielenkiintoista kuultavaa.
    Otso

    VastaaPoista
  9. Vierailu oli mielestäni mielenkiintoinen ja innostava

    Johannes

    VastaaPoista
  10. Tämäkin yritys todistaa, että alalla, missä markkinat ovat täynnä, hyvä konsepti voi pärjätä. OP

    VastaaPoista