tiistai 9. syyskuuta 2014

Rahoituksen saaminen voi olla vaikeaa

Maanantaina 8.9. kurssillamme vieraili Juha Reunanen Handelsbankenista kertomassa yritysrahoituksesta. Yleensähän aloittava yritys tarvitsee toimintaansa jonkinlaista rahoitusta ennen kuin yritys tuottaa voittoa, jonka turvin toimintaa voidaan jatkossa rahoittaa. Rahoituksen tarve vaihtelee luonnollisesti yrityksen luonteen mukaan; joskus esim. tiloihin ja koneisiin tarvitaan isojakin alkuinvestointeja.

Reunasen kokemuksen mukaan aloittelevan pienyrittäjän lainapäätös on useammin kielteinen kuin myönteinen. Toki pankkien strategioissa on eroja eli lainaa kannattaa kysyä useammastakin pankista. Onnistumisen todennäköisyys on kuitenkin suurin omassa pankissa eli siinä pankissa, jossa on hoitanut henkilökohtaiset pankkiasiansakin. Erityisen tärkeää rahoitusta haettaessa on kiinnittää huomiota kunnolliseen liiketoimintasuunnitelmaan - Reunanen kutsui sitä yrityksen käyntikortiksi. Vinkkejä liiketoimintasuunnitelman ja laskelmien tekemiseen saa vaikkapa osoitteesta www.yrityssuomi.fi. Toiminimi ja osakeyhtiö ovat yleisimpiä yritysmuotoja. Toiminimen kyseessä ollessa katsotaan lainaa myönnettäessä tarkemmin hakijan henkilökohtaisia raha-asioita, osakeyhtiössä tarkastellaan lähinnä yrityksen taloutta.

Maksuliikenteensä hoitamiseen yritys tarvitsee monia samanlaisia palveluita kuin yksityisasiakaskin: yritystilin, yrityskortin, verkkopankin tai järeämmän pankkiyhteysohjelman. Oli mielenkiintoista kuulla, kuinka paljon kiinteitä kuluja pienyrittäjälle voi tulla vaikkapa pankkien verkkomaksu painikkeista. Erilaisilta palveluntarjoajilta voikin saada kaikki pankit kattavia ratkaisuja.

Investointejaan yrityksen rahoittavat yleensä asuntolainan tapaisilla velkakirjalainoilla. Yritysten kyseessä ollessa maksuaika on yleensä korkeintaan kymmenen vuotta. Vaikeinta pienyrittäjälle on yleensä löytää lainalleen tarpeeksi vakuuksia. Vakuutena voi käyttää vaikkapa omaa asuntoa tai henkilötakaajia. Isoilta pörssiyhtiöiltä vakuuksia ei yleensä kuulema saada lainkaan. Myös erilaisilla leasing- ja osamaksuratkaisuilla on mahdollista rahoittaa melkein mitä tahansa. Hyvä puoli leasing-ratkaisuissa on, että vakuuksia ei tarvita, kun vuokrattava hyödyke toimii vakuutena. Tulojen ja menojen eriaikaisuutta yritystoiminnassa on mahdollista rahoittaa myös luotollisella tilillä tai erityisellä rahoituslimiitillä.

Rahoituksen lisäksi yrittäjän on mahdollista ostaa pankilta monia muitakin palveluita. Pankki voi esimerkiksi toimia takaajana vuokranantajalle tai yrityksen kansainvälisessä maksuliikenteessä ja lisätä näin luottamusta eri osapuolten välille. Pankilta löytyy myös mielenkiintoisia palveluita yrityksen riskienhallintaan korkosuojauksen, valuuttasuojauksen ja raaka-aineiden hinnansuojauksen muodossa.

Lopuksi Reunanen esitteli lyhyesti muita yrittäjän keinoja hankkia rahoitusta. TE-toimisto voi myöntää starttirahaa aloittelevan yrittäjän toimeentuloon ja valtion erityisrahoituslaitos Finnvera myöntää sekä lainoja että pientakauksia. Yrittäjä voi myös pyytää rahoitusta tiettyyn hankkeeseen suurelta yleisöltä joukkorahoituksen muodossa.

Aino M.

6 kommenttia:

  1. Mieleen jäi erityisesti se, miten useita tapoja pankeilla on yritysten tukemiseen.

    Vilma

    VastaaPoista
  2. Vierailun aihe oli mielenkiintoinen ja kiva kuulla tarkemmin pankkien osuudesta yrittäjyyteen.
    Tytti

    VastaaPoista
  3. Oli kiva kuulla välillä vähän rahoituksesta

    Tommi

    VastaaPoista
  4. En tiennyt aikaisemmin, että pankilla on tarjota muitakin eri palveluja yrittäjälle.

    Otso

    VastaaPoista
  5. Opin paljon uutta pankin rahoitustoiminnasta.

    Niko

    VastaaPoista
  6. Raha on pakollinen elementti yritystä perustettaessa, nyt tiedän enemmän miten sitä voisi saada kokoon OP

    VastaaPoista